logo

8 olympijských disciplín, ve kterých se nejlépe vydělává

8.8.2024

cover image

Od basketbalu přes fotbal až po golf. V každé disciplíně najdeme vrcholové sportovce, kteří dominují nejen na hřištích, ale i ve výdělcích. Ty se skládají z odměn z turnajů, ale velkou část tvoří i reklamní aktivity a spolupráce. Které z disciplín patří mezi ty nejziskovější? A kdo je na jejich vrcholu? Na to se blíže podíváme v tomto článku.

1. Basketbal

Průměrné výdělky profesionálů: 8,32 milionu dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: LeBron James – 128 milionů dolarů ročně

Většina odhadovaného čistého majetku amerického hráče ve výši 1,2 miliardy dolarů však ve skutečnosti nepochází ze sportu, ale ze spolupráce a podpory značek jako Nike, AT&T a jeho investic do Fenway Sports Group. Za poslední rok LeBron James vydělal 48,2 milionu dolarů v NBA prostřednictvím svého platu a 80 milionů dolarů za projekty mimo basketbalové hřiště.

2. Fotbal

Průměrné výdělky profesionálů: 3–5 milionů dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Julián Álvarez – 5 milionů dolarů ročně

Julián Álvarez je považován za jednoho z nejslibnějších mladých talentů ve fotbale. Za loňský rok si tento argentinský fotbalista vydělal 2,6 milionu dolarů z platu, získal bonusy v rozmezí 500 tisíc až 1 milion dolarů, a k tomu také mezi 1 až 2 miliony dolarů z reklamy a sponzoringu. Jeho tržní hodnota je však aktuálně až 97,6 milionu dolarů.

3. Tenis

Průměrné výdělky profesionálů: 510 tisíc – 7,9 milionu dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Carlos Alcaraz – 45 milionů ročně

Carlos Alcaraz vydělal za posledních 12 měsíců odhadem 45 milionů dolarů, což je o 6 milionů více než Novak Djokovič. Právě zmiňovaná dvojice vydělává ročně o poznání více než další nejlépe vydělávající tenisté světa. Nejlepších 5 tenistů na světě vydělává v průměru téměř 8 milionů dolarů ročně, zatímco hráči v žebříčku umístění na 50. až 100. místě obdrží za rok plat 510 tisíc dolarů. Hráči, kteří se umístili na 500. až 1000. pozici, vydělají v průměru téměř 7 tisíc dolarů za rok.

4. Golf

Průměrné výdělky profesionálů: 1,5 milionu dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Jon Rahm – 218 milionů dolarů ročně

Celosvětovou jedničkou ve výdělcích mezi hráči golfu je 29letý Španěl Jon Rahm, který vydělal za rok více než dvojnásobek oproti druhému nejlépe vydělávajícímu hráči, kterým je Rory McIlroy. A to i přes fakt, že letos zatím nevyhrál žádný turnaj. Za spolupráci s Mercedes-Benz a jinými velkými značkami získal za rok více než 20 milionů dolarů.

Platy.cz - 8 olympijských disciplin s nejvyššími výdělky

5. Box

Průměrné výdělky profesionálů: 51 tisíc dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Údaj není dostupný

Box je sport, který přitahuje celosvětovou pozornost během svých největších zápasů. První místo ve výdělcích obsadil Anthony Joshua z Británie, který za svou kariéru vydělal dosud 250 milionů dolarů, druhým je mexický boxer Canelo Alvarez s výdělkem 200 milionů dolarů, třetici uzavírá Američan Tyson Fury který vydělal 150 milionů dolarů.

6. Silniční cyklistika

Průměrné výdělky profesionálů: 30–50 tisíc dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Primož Roglič – 4,9 milionu dolarů ročně

V uplynulém roce si slovinský silniční cyklista Primož Roglič dokázal svým výkonem i reklamními aktivitami vydělat bezmála 5 milionů dolarů. V cyklistice však existuje velká propast mezi platy mužů a žen. Muži na úrovni World Tour mají minimální mzdu těsně pod 60 tisíci dolarů, zatímco ženy ve stejné kategorii vydělají v průměru 28 tisíc dolarů.

7. Jezdectví

Průměrné výdělky profesionálů: 35 tisíc dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Údaj není dostupný

Na olympiádě sice jezdci ve většině případů peněžní výhru nedostávají, ale příležitostí vydělat si v různých jezdeckých disciplínách je stále mnoho. Výše výhry na jezdeckých akcích se mohou výrazně lišit v závislosti na disciplíně a úrovni soutěže. Na světových jezdeckých hrách výdělky dosahují až 54 tisíc dolarů, dostihy jsou nejvíce výnosnou disciplínou, ve které může vítěz získat odměnu ve stovkách tisíc dolarů. Třetí kategorií je parkur, s výhrou 95 tisíc dolarů.

8. Atletika

Průměrné výdělky profesionálů: 15 tisíc – 50 tisíc dolarů ročně

Nejvíce vydělávající sportovec z OH 2024: Noah Lyles – 2,5 milionu dolarů ročně

Noah Lyles coby aktuální olympijský vítěz v běhu na 100m a jeden z nejlepších sprinterů na světě vydělává významné částky ze svých sportovních výkonů a sponzorských smluv. Největší část zisků tvoří právě stabilní příjem z reklamy, kterou aktuálně dělá například značce Adidas.


Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat